Meer over dakkapellen

Wat is een dakkapel?
Een dakkapel is een opbouw die je op je dak laat plaatsen met als resultaat meer licht en ruimte. Hiermee kan je een donkere zolderkamer omtoveren tot een lichte en volwaardige extra kamer. Het zogenaamde beloopbare vloeroppervlak neemt hiermee toe wat een positief effect heeft op de waarde van uw woning.

Prijzen
Gemiddeld gezien liggen de prijzen tussen de 2500 en 5000 euro. De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de prijs zijn de breedte van de dakkapel, het type dakkapel en het gewenste materiaal.

Soorten dakkapellen
Volgens Wikipedia.org zijn er feitelijk gezien zijn er 2 soorten dakkapellen; een zogenaamde prefab dakkapel en de traditionele dakkapel. Prefab houdt in dat de dakkapel kant-en-klaar op het dak wordt geplaatst. Hij wordt compleet opgebouwd op de werklocatie van de installateur en vervolgens in zijn geheel vervoerd. Een belangrijk voordeel is dat de prefab dakkapel snel geplaatst kan worden. Meestal wordt alles op één en dezelfde dag geleverd en geplaatst.

Een andere mogelijkheid is de traditionele dakkapel. Deze wordt ter plekke uit losse materialen op jouw dak geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt kiezen hoe jouw dakkapel er uit komt te zien en welk materiaal er wordt gebruikt. Daarnaast past een traditionele dakkapel op iedere hellingshoek. Een prefab model kan bijvoorbeeld niet worden geplaatst op daken met een hellingshoek minder dan 25 graden.

Vormgeving
Er zijn verschillende modellen dakkapellen verkrijgbaar. Het meest gangbare model is de dakkapel met een plat dak. Een belangrijk voordeel is dat dakkapellen met platte daken vaak bouwvergunningvrij zijn. Een ander voordeel is dat dit het meest populaire model is waardoor het aanbod zeer ruim is en de prijzen relatief laag liggen. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat, vanwege het platte dak, er veel bladeren en andere rommel op kan komen te liggen. Regelmatig schoonmaken is dus aan te raden.

Een andere mogelijkheid is de dakkapel met een schuin dak. Een belangrijk voordeel is dat deze aanzienlijk minder onderhoud nodig heeft. Houd er wel rekening mee dat de schuine dakkapel over het algemeen wat duurder is dan het model met plat dak.
Een derde mogelijkheid is de nokverhoging.

Deze is vooral geschikt voor kamers met een laag plafond. Je creëert hiermee veel extra ruimte en licht. Je kunt kiezen voor een éénzijdige of tweezijdige nokverhoging. Het verschil is of de nokverhoging aan één of aan beide kanten van het dak wordt geplaatst. De prijzen van nokverhogingen liggen vaak wel hoger dan de platte en schuine modellen.

Uiteraard kan je ook kiezen voor maatwerk. De dakkapel wordt dan helemaal op maat gemaakt voor je dak en je kan zelf de vormgeving en het materiaal bepalen. Vaak gaan hier extra arbeidsuren in zitten wat uiteraard zijn invloed heeft op de prijs.

Materialen
Qua materiaal kan je kiezen tussen hout en kunststof/polyester. Het voordeel van een houten dakkapel is dat deze relatief goedkoop is. Daarnaast kan je ze zelf schilderen en kan je in veel gevallen het onderhoud zelf doen. Het nadeel is wel dat hout over het algemeen meer aandacht en onderhoud vereist en minder lang meegaat.

Het meest populaire materiaal is polyester. De prijzen hiervan liggen wat hoger dan bij hout maar zoals je op Verbouwkosten.com kunt zien staan er diverse voordelen tegenover:

  • Vereist weinig onderhoud en is bestand tegen alle weersinvloeden.
  • Aanzienlijk betere isolatie dan hout.
  • In alle mogelijke kleuren verkrijgbaar.